Leukemie

Hematologie

Ga direct naar:

Als u te horen krijgt dat u leukemie heeft, staat uw wereld op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere tijd is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in leukemie.

Wat is leukemie?

Deze vorm van kanker ontstaat in het beenmerg, ‘de bloedfabriek’, waar vele soorten bloedcellen worden gemaakt. Leukemie wordt veroorzaakt door een woekering van afwijkende kwaadaardige witte bloedcellen (leukocyten) in het beenmerg. Dit kan leiden tot een tekort aan gezonde rode bloedcellen (bloedarmoede genoemd), een tekort aan gezonde witte bloedcellen (met soms ernstige infecties tot gevolg) en een tekort aan bloedplaatjes die voor de stolling van het bloed zijn. Leukemie kan chronisch zijn of acuut. In het laatste geval is directe behandeling nodig.

Oorzaak van leukemie?

De oorzaak van leukemie is niet bekend. De kwaadaardige witte bloedcellen blijven zich vermenigvuldigen en zorgen er zo voor dat de aanmaak van de andere gezonde bloedcellen niet kan plaatsvinden.

Onderzoek?

Als bij u een vermoeden is van leukemie, dan krijgt u een aantal onderzoeken. Het belangrijkste is een beenmergpunctie. Tijdens dit onderzoek wordt een beetje beenmerg weggenomen. Meestal komt dit van het bekkenbot. De specialist verdooft eerst de plaats van de punctie. Met een speciale holle naald prikt hij vervolgens in het bot om een klein beetje beenmerg op te zuigen.

Behandeling

Een belangrijke taak van het beenmerg is het maken van afweercellen. Bij acute leukemie geldt meestal dat de afweer tegen infecties minder goed werkt. Dit heeft tot gevolg dat bij acute leukemie vaak op korte termijn een behandeling nodig is om de afweer en andere bloedcellen te herstellen. Indien hiervoor een zeer intensieve behandeling nodig is, zal uw specialist samen met u bespreken of overplaatsing naar een ander centrum noodzakelijk is. Dit is niet noodzakelijk voor iedere behandeling van acute leukemie. Voor patiënten met chronische leukemie geldt dat behandeling niet altijd direct nodig is. Uw specialist zal bespreken wanneer behandeling wordt aanbevolen. Voor vrijwel alle vormen van chronische leukemie zijn behandelingen beschikbaar in het Catharina Kanker Instituut.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering